Inhimillisyyttä ja ilmastotekoja

Matleena lintutornilla

Hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!

Hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!
Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!
Pyeri säämi aalmugpeeivi puohháid!
Šiõǥǥ saa´mi meersažpeei´v pukid!

Näin saamelaisten kansallispäivänä Euroopan pohjoisimmalle alkuperäiskansalle saamelaisille löytyy myötämielisyyttä, mutta kun puhutaan oikeasti saamelaisyhteisön oikeuksien päästämisestä keskiöön, äänet vaikenevat. Pohjoismaat – Suomi mukaan lukien – ovat kolonisoineet Saamenmaata – Sápmia – tuhoten ympäristöä ja seitoja, pakkosuomalaistamalla, kielen riistämällä ja luonnonvaroja louhimalla. Kokonaisia kieliä on jo kuollut eivätkä Suomessa puhutut inarin-, koltan- ja pohjoissaamen kieletkään ole turvassa, koska resursseja ei ole tarpeeksi.

Ns. Tenon lohisopimus tehtiin käytännössä neuvottelematta saamelaiskäräjien kanssa ja saamelaisten kalastusoikeuksia rajoittaen. On absurdia, että alueen alkuperäiskansalta vaaditaan kalastuslupia ja turistien ”kalastusoikeuksia” suojellaan, vaikka ei pystytä osoittamaan, millä perusteella saamelaiset olisivat menettäneet oikeutensa ikiaikaisiin maihinsa valtion rajoja vedeltäessä. Lohien suojeleminen toimi sillä kertaa tekosyynä, vaikka kansainvälisesti tunnustetaan, miten arvokasta työtä alkuperäiskansat tekevät luonnonsuojelun puolesta ilmastonmuutosta vastaan. Nostan hattua Ellos Deatnu-aktivistiryhmälle heidän taistelustaan saamelaisten oikeuksien puolesta.

Jo Euroopan ihmisoikeuskomiteankin mukaan Suomi on loukannut saamelaisten oikeuksia päästämällä ei-saamelaisia saamelaiskäräjien vaaleihin äänestämään ( linkki 1). Tekniikka on tuttu: Kun alkuperäiskansan äänenä pääsevät toimimaan ihmiset, jotka ”löytävät saamelaisuutensa” ikivanhoista asiakirjoista ilman elävää yhteyttä saamelaisyhteisöön ja kulttuuriin, on aidosti alkuperäiskansoja koskevat oikeudet helppo ohittaa. ILO169 olisi ratifioitava kiireen vilkkaa saamelaisten oikeuksien turvaamiseksi ja ns. ”lappalaispykälästä” päästävä eroon.

Nykykeskustelussa saamelaisia pidetään turhasta kitisijöinä. Tämä on paitsi keino estää saamelaisia osallistumasta julkiseen keskusteluun, myös mitätöidä heidän kulttuurisia oikeuksiaan. Olisi kehitettävä empatiaa – miltä saamelaisvanhuksesta tuntuu, kun häntä on koko ikänsä alistettu, hänen gáktiaan, kieltään ja kulttuuriaan on halveksuttu ja pilkattu, mutta samaan aikaan suomalaisen pukiessa ylleen jäljitelmän saamenpuvusta häntä ylistetään ja ”saamelaiskulttuurilla” laitetaan rahoiksi turismin keinoin?

Kaikille pitäisi olla itsestään selvää, että saamelaisyhteisö päättää itse omista kielistään, kulttuuristaan, artefakteistaan ja muista heihin liittyvistä asioista. Sen sijaan ollaan väkisin rakentamassa suojeltujen alueiden läpi Jäämeren rataa, jota saamelaisyhteisössä on kovasti vastustettu, huolimatta ympäristötuhoista, saamelaisten elinkeinojen haittaamisesta ynnä muista seikoista.

Suomen kouluissa ei opeteta saamelaisista juuri mitään ja tietämättömyys onkin eräs saamelaisiin kohdistuvan rasismin lähteistä. Nykytilanteessa koululaisille ei selvitetä edes perusasioita saamelaisista. Saamelaisuutta pidetään kuolevana ja vanhanaikaisena eikä ihmisille jää minkäänlaista kosketusta elävään, moderniin saamelaiskulttuuriin. Näin saamelaisten kansallispäivänä onkin hyvä tutustua vaikkapa Ailu Vallen räpmusiikkiin ja käydä Sano se saameksi- sivustolla opettelemassa muutama fraasi Suomessa puhutuilla saamen kielillä. Tärkeintä olisi kuitenkin toimia päättäväisesti saamelaisten ihmisoikeuksien toteutumiseksi.

ILO169 on ratifioitava – Ei jäämeren radalle – Saamelaisyhteisön ääni on nostettava keskiöön!

Matleena Käppi
Eduskuntavaaliehdokas,
Vasemmistoliitto


  1. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005986150.html