Inhimillisyyttä ja ilmastotekoja

Matleena lintutornilla

Ilmastonmuutoksesta ja hävittäjähankinnoista

Herättämäni keskustelu ilmastonmuutoksesta ja hävittäjähankinnoista avaa joidenkin osapuolten militaristista ideologiaa ja ymmärtämättömyyttä ympäristöongelmien vakavuudesta.

Ilmastonmuutos on ydinaseuhan ohella ihmiskunnan lähitulevaisuuden vakavimpia turvallisuuskysymyksiä. Koko ihmissivilisaation olemassaoloa uhkaavien ympäristönmuutosten lievittäminen vaatii toimintatapojen muutosta kaikilla sektoreilla. Koko talous täytyy ajatella uudestaan ja ohjata kaikki toimintamme ympäristön kantokyvyn rajoihin. Myös sitä on tarpeen pohtia kriittisesti, onko varojen käyttäminen uusiin asevarusteluihin tehokas tapa lisätä turvallisuutta. 

On kyse mittasuhteista. Muun muassa ydinaseriisuntaa lobbaavat rauhanjärjestöt saavat Suomen valtiolta tukea vähemmän, kuin mitä yksi Hornet-lentäjän kypärä maksaa. Kalliita hävittäjiä käytetään vain saastuttaviin hupinäytöksiin ja sodan harjoitteluun. Samaan aikaan aitoa turvallisuutta suomalaisille ja maailmankansalaisille voidaan tuottaa tehokkaammin ja pienemmällä rahalla esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, luomalla tasa-arvoa sekä lievittämällä ja korjaamalla ilmastonmuutosta ja muita ympäristöongelmia.