Inhimillisyyttä ja ilmastotekoja

Matleena lintutornilla

Pelastusrengas korona-ahdinkoon

Koronapandemia on paitsi terveydellinen ja taloudellinen, myös sosiaalinen kriisi. Korona on heikentänyt vanhusten ja vammaisten toimintakykyä eristyksillä, syrjäyttänyt nuoria vähentyneen sosiaalisen kanssakäymisen myötä ja lykännyt pitkäaikaissairaiden hoitoa. Mielenterveysongelmat ovat pahentuneet ja yksinäisyys lisääntynyt.

Kriisiä ratkaisevina sankareina ovat toimineet naisvaltaisten alojen työntekijät, kuten lähi- ja sairaanhoitajat sekä opettajat ja koulunkäynnin ohjaajat. Matalasti palkatut työntekijät eivät kuitenkaan ole saaneet uurastuksestaan reiluja korvauksia, vaan kuntien työntekijöitä uhataan sen sijaan palkita lomautuksilla ja irtisanomisilla. Julkisten palveluiden leikkaaminen koronan aiheuttaman talouskriisin varjolla kohdistuu heikossa asemassa oleviin ja vain syventää sosiaalista kriisiä.


Samaan aikaan rikkaat pääomasijoittajat ovat päässeet käärimään rahaa sijoittamalla halventuneisiin osakkeisiin ja miljardöörit ovat rikastuneet entisestään. Suomessa rikkain kymmenys omistaa lähes puolet suomalaisten kaikesta omaisuudesta. Tällä viikolla Vasemmistonuoret otti kantaa superrikkaiden varallisuuden verottamisen ja 5 miljoonan omistuskaton puolesta otsikolla ”Ei enää multimiljonäärejä!”. Varallisuudesta seuraavan merkittävän yhteiskunnallisen valta-aseman myötä miljoonaomaisuudet ovat haitallisia paitsi taloudellisen yhdenvertaisuuden toteutumiselle, myös demokratialle.

Rahaa kyllä löytyy, mutta vääristä paikoista. Koronakriisin myötä talous tulisi tietoisesti valjastaa hyvinvoinnin parantamiseen, terveys- ja tuloerojen kaventamiseen sekä ekologiseen jälleenrakennukseen. Jyväskylässä vasemmiston valtuustoryhmä esitti maltillista 0,5 %-yksikön kuntaveron korotusta palveluiden turvaamiseksi. Muut puolueet päättivät kuitenkin lähteä leikkausten tielle.


Koronakriisissä jos missä tarvitsemme luokkatietoista politiikkaa, joka ottaa ensisijaisesti huomioon suurimmat avun tarvitsijat. Kuntien on toimittava kriisistä kärsineiden pelastusrenkaana. Tämä vaatii sinnikästä työtä laadukkaiden julkisten palveluiden puolesta ja leikkauksia vastaan.

– Matleena Käppi
Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas
Jyväskylän sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen