Inhimillisyyttä ja ilmastotekoja

Matleena lintutornilla

Sateenkaarioikeudet ovat ihmisoikeuksia!

Ihmisoikeudet eivät ole olleet olemassa aikojen alusta lähtien ja ne eivät ole itsestäänselvyys. Valitaan eduskuntaan kansanedustajat, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja kohentavat syrjittyjen vähemmistöjen asemaa!

Kun ihmisoikeuksiin liittyviä keskusteluja ja kamppailuja tarkastellaan historian aikajanalla, voidaan havaita, että jokaista ihmisoikeusvoittoa on edeltänyt voimakas vastustuksen ja jarrutuksen aalto.
Ihmisoikeuskamppailujen edistymistä on vuosikymmenistä toiseen jarrutettu vetoamalla biologiaan. Perustelu on kuulunut, että vaadittu muutos “ei olisi luonnollista, se ei olisi oikein, eikä biologian kannalta perusteltua.”


Tähän “luonnollisuuden ja biologisuuden argumenttiin” ovat vedonneet aikanaan ne ihmiset, jotka vastustivat orjuuden lakkauttamista. Samaan ovat vedonneet 1910-luvulla naisten äänioikeuden vastustajat, sekä vuonna 2017 tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat.
2020-luvulla teemme ihmisoikeustyötä, jolla pyritään vahvistamaan transihmisten ja muunsukupuolisten ihmisoikeuksia. Tässä kohdassa historiaa transihmiset joutuvat ”luonnollisuuteen ja biologiaan” vetoavan vihapuheen ja jopa väkivallan kohteeksi. Usein tässä diskurssissa pyritään luomaan asetelma, jossa cis-sukupuolisuus nähdään jollain tapaa ”luonnollisena”, kun taas trans- ja ei-binäärinen ihmisyys nähdään jollain tapaa epäluonnollisena, teennäisenä tai “uutena” – vaikka mikään edellämainituista ei pidä paikkaansa. Monimuotoisuus luonnossa on enemmän sääntö, kuin poikkeus.

Olen sitoutunut Setan sateenkaarikansanedustajana edistämään sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa, työskentelemään heihin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan sekä varmistamaan, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oma ääni kuuluu päätöksenteossa.

Sateenkaaripoliittiset teesini:
-Juridisen sukupuolimerkinnän korjaamisen mahdollistaminen yli 15-vuotiaille omalla ilmoituksella ja alle 15-vuotiaille huoltajan tai lastensuojelun luvalla
-Ei-binäärien ihmisten tunnistaminen laissa ja palvelujärjestelmissä
-Sukupuolenkorjaushoitojen saavutettavuuden parantaminen, eli tutkimusyksiköiden resurssien lisääminen ja uusien tutkimusyksiköiden perustaminen
-Sukupuolenkorjaushoitoihin liittyvän hakemusprosessin poistaminen
-Eheytyshoitojen kieltäminen lailla
-Intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden turvaaminen
-Sateenkaariperheiden lasten oikeuksien vahvistaminen
-Useamman vanhemman perheiden oikeuksien vahvistaminen ja vanhempien juridisen aseman parantaminen
-Julkisesti tuotettujen hedelmällisyyshoitojen saavutettavuuden parantaminen
-Ei-kaupallisen sijaissynnytyksen mahdollistaminen

Minua voi äänestää Keski-Suomessa numerolla 104!