Perusturvalautakunnassa käytiin huolelliset ja kriittiset keskustelut lautakunnan budjetista. Lautakunta teki todella tiukat ja realistiset yksimieliset priorisoinnit, mutta talousarviokäsittelyn jälkeen lautakunnan esittämästä 2,5 miljoonan lisämäärärahasta oli jäljellä vain 900 000 euroa. On huomioitava, että tänä vuonna lautakunnan toimintakate ylittyy arvion mukaan 2,1 miljoonaa euroa.
Lautakunnan esitys sisälsi mm. lääkärien lisäämisen terveyskeskuksiin, toisen ohjaajan päihteitä käyttävien asunnottomien tila Hanskaan sekä määrärahan vanhusten harkinnanvaraiseen kuljetuspalveluun.
Lautakunnassa äänestettiin maksuttoman ehkäisyn yläikärajan nostosta. Lautakunta päätyi kannattamaan maksuttoman ehkäisyn yläikärajan nostoa. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille vähentää kustannuksia muualla ennaltaehkäisten ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja sukupuolitauteja.
Sanotaan, että kaupungissa todellinen vaikuttamisen paikka on lautakunnissa. Nyt lautakunnan päätös on kuitenkin heitetty romukoppaan, sillä lisämääräraha ei maksuttoman ehkäisyn yläikärajan nostoon riittäne. Eikö asiantuntijalautakunnan päätöksillä ole mitään merkitystä?
On ongelmallista, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kaupunkilaisten kannalta tärkeimmät perusturvan alan palvelut on aliresursoitu. Jatkuva alibudjetointi vaikeuttaa toimintojen proaktiivista kehittämistä ja edistyksellisiä kokeiluja.
Toivon jatkossa realistista ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen huomioivaa budjetointia.
Julkisen sektorin tärkeimpiä tehtäviä on toimia näiden ihmisten turvaverkkona.
Pidetty Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.11.2019.