Inhimillisyyttä ja ilmastotekoja

Matleena lintutornilla

Enemmän kasvisruokaa! Matleena Käpin puheenvuoro Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 13.5.

13.5.2019 Jyväskylän kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tekemäni valtuustoaloite lihan ja maidonkulutuksen puolittamiseksi kaupungin ruokapalveluissa. Olen pettynyt, että Jyväskylän kaupunki ei lähtenyt rohkeasti korvaamaan eläintuotteita kasvipohjaisilla, mikä olisi ollut merkittävä terveys- ja ilmastoteko. Videolla pitämäni puheenvuoro aiheesta.

“Virallisten ravitsemussuositusten mukaan vegaaninen eli täysin kasvipohjainen ruokavalio on terveellinen ja täysipainoinen ruokavalio kaikissa elämän vaiheissa. Tämä tarkoittaa sitä, että eläinkunnan tuotteet eivät ole välttämättömiä ihmisen terveydelle. Tässä aloitteessa ei kuitenkaan ollut kyse siitä, että jyväskyläläisten olisi alettava vegaaneiksi. Tässä aloitteessa toivoimme erittäin maltillisesti lihan- ja maidonkulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Tutkimusten mukaan länsimaiden olisi vähennettävä lihan kulutusta 90 %, jotta ilmastonmuutoksen katastrofaaliset vaikutukset voidaan ennaltaehkäistä. IPCC-raportin mukaan tähän on aikaa enää 10 vuotta.

Helsingin kaupunginvaltuusto on jo osoittanut tukensa vastaavalle aloitteelle ja toivon, että Jyväskylässä voitaisiin tehdä samoin. Muuten näyttää vahvasti siltä, että resurssiviisautemme ja ilmastotavoitteemme ovat pelkkiä tekopyhiä kauniita sanoja.”

Täältä voi lukea alkuperäisen valtuustoaloitteen:
https://matleenakappi.fi/valtuustoaloite-terveellisempia-j…/